Blog Title>>ŠTRUDLA OD SIRA

ŠTRUDLA OD SIRA

ŠTRUDLA OD SIRA

Sastojci

  • 1 kg (1 paket) gotovih kora za savijače

 

ZA ŠKROPLJENJE

  • Otopljena svinjska mast
  • 2 dl gazirane mineralne vode

 

NADJEV

  • 1 kg svježeg kravljeg sira
  • 350 ml kiselog vrhnja
  • 4 jaja
  • 2 jušne žlice griza
  • sol po želji

 

ZA PRELJEV PRI PEČENJU

  • 150 ml kiselog vrhnja
  • Malo gazirane mineralne vode
  • Malo masti
  • sol po želji

 

 

Priprema

  1. Stavite grijati pećnicu na 200°C.
  2. Na sasvim laganoj vatri otopite mast za premazivanje kora i ostaviti da se malo prohladi.
  3. Tanko i lagano premažite lim u kojem će se peći štrudla.
  4.  U kravlji sir staviti kiselo vrhnje, jaja, sol, malo mineralne vode, gris. Ukoliko želite možete nadjev još malo posoliti - ovisi o vašem ukusu.
  5. Na radnoj površini raširite čistu kuhinjsku krpu koja će vam pomoći da zamotate vaše štrudle. Za svaku štrudlu će vam biti potrebne po dvije kore za savijaču.
  6.  Na krpu stavite jednu gotovu koru, rukama je poprskajte mineralnom vodom da ju lagano navlažite, te malom žličicom poškropite sa malo masti. Na nju stavite drugu koru te ponovite škropljenje s mineralnom i masti. Tada uz donji rub kora po cijeloj dužini stavite četvrtinu nadjeva od sira. Lijevi i desni rub kora preklopite po širini cca 2-3 cm (da spriječite curenje nadjeva iz štrudle) i pomažući se kuhinjskom krpom zarolajte štrudlu. Prenesite ju na lim u kojem će se peći. Iste radnje ponovite sa preostalim korama.
  7. Nakon što ste sve vaše kore stavili u lim za pečenje još jednom ih poškropite sa mineralnom i masti te premažite vrhnjem. Stavite peći  u pećnicu na 15 minuta.
  8.  Nakon 15 minuta smanjite temperaturu na 180°C te pecite još oko 30 minuta.

 

Dobar tek!