
ŠTRUDLA OD SIRA
Sastojci
- 1 kg (1 paket) gotovih kora za savijače
ZA ŠKROPLJENJE
- Otopljena svinjska mast
- 2 dl gazirane mineralne vode
NADJEV
- 1 kg svježeg kravljeg sira
- 350 ml kiselog vrhnja
- 4 jaja
- 2 jušne žlice griza
- sol po želji
ZA PRELJEV PRI PEČENJU
- 150 ml kiselog vrhnja
- Malo gazirane mineralne vode
- Malo masti
- sol po želji
Priprema
- Stavite grijati pećnicu na 200°C.
- Na sasvim laganoj vatri otopite mast za premazivanje kora i ostaviti da se malo prohladi.
- Tanko i lagano premažite lim u kojem će se peći štrudla.
- U kravlji sir staviti kiselo vrhnje, jaja, sol, malo mineralne vode, gris. Ukoliko želite možete nadjev još malo posoliti - ovisi o vašem ukusu.
- Na radnoj površini raširite čistu kuhinjsku krpu koja će vam pomoći da zamotate vaše štrudle. Za svaku štrudlu će vam biti potrebne po dvije kore za savijaču.
- Na krpu stavite jednu gotovu koru, rukama je poprskajte mineralnom vodom da ju lagano navlažite, te malom žličicom poškropite sa malo masti. Na nju stavite drugu koru te ponovite škropljenje s mineralnom i masti. Tada uz donji rub kora po cijeloj dužini stavite četvrtinu nadjeva od sira. Lijevi i desni rub kora preklopite po širini cca 2-3 cm (da spriječite curenje nadjeva iz štrudle) i pomažući se kuhinjskom krpom zarolajte štrudlu. Prenesite ju na lim u kojem će se peći. Iste radnje ponovite sa preostalim korama.
- Nakon što ste sve vaše kore stavili u lim za pečenje još jednom ih poškropite sa mineralnom i masti te premažite vrhnjem. Stavite peći u pećnicu na 15 minuta.
- Nakon 15 minuta smanjite temperaturu na 180°C te pecite još oko 30 minuta.
Dobar tek!